Chocolalala

Chocolalala small“Ineens heb ik de moed. Ik sta op, het voelt alsof ik door de zaal schrijdt, alsof mijn voeten de grond niet raken. Heel onwerkelijk. En daar sta ik dan. Alle ogen zijn op mij gericht. Ik sluit mijn ogen, haal diep adem en weet: dit is het moment. Ik pak de microfoon vast. Kijk de mensen aan en roep: Ik ben een Chocolist!! Het luid en duidelijk toegeven brengt een zekere mate van opluchting, de mensen juichen, ik krijg schouderklopjes en wordt geknuffeld.”

Dit voorval had maar zo waar kunnen zijn wanneer er afkick klinieken bestonden voor chocolade verslaafden. Chocolade-klinieken bestaan niet maar dat ik ooit verslaafd was aan chocolade is een waarheid als een koe! Repen kon ik na elkaar opeten. Op de bank, filmpje kijken en hop, daar werkte ik een reep naar binnen. Ik heb momenten gehad dat ik speciaal voor chocolade naar de winkel reed. Of ’s avonds laat omreed langs een benzinepomp die nog open was. Regelmatig struinde ik de kasten af voor een lekker stukje chocolade. Ik was het venco-drop-meisje van de chocolade. Een oud stukje gevonden, even het stof eraf poetsen en opeten. “lekker hoor”. En nog steeds: hou mij een reep voor en 9 van de 10 keer eet ik hem op. Ik geef toe: mijn billen bestaan grotendeels uit chocola.

Ik kon mij een leven zonder chocolade niet voorstellen. Totdat ik ooit voor het eerst serieus op dieet ging. Ik stopte met suiker eten en dus ook met chocolade. De eerste drie dagen had ik veel hoofdpijn, omdat ik met suiker stopte. Maar nadat het besluit eenmaal genomen was om te stoppen met suiker kon ik in de supermarkt langs het snoepschap lopen zonder er warm of koud van te worden. De supermarkten zijn handig ingericht: op het laatst, als je het boodschappen doen beu bent en graag naar huis wil, of als je de hele winkel lang al heel verstandig alleen gezonde dingen in je kar hebt gegooid, juist dan kom je langs de lekkere schappen. Let maar eens op: koek, snoep, drinken, zoet broodbeleg, chips, het staat allemaal in de buurt van de kassa. Nu was dit niet meer de lekkere zone voor mij, maar enkel een gang om bij de kassa te komen. Ik liep niet om, ik liep niet met de ogen dicht door de winkel overal tegen aan botsend of met vliegende vaart, maar ik kon het laten liggen. En ook de chocolade!!! Dit kon zomaar maanden aanhouden. Totdat er weer een beetje verleiding om de hoek kwam kijken en ik met mijzelf afsprak dat ik elke vrijdag wat chocolade mocht, in het begin een paar blokjes. Later een reep en op den duur meer.

Gelukkig zijn er meer met een choco-tick. Zo hoorde ik ooit van iemand dat zij de chocola die zij op haar verjaardag had gekregen in haar slaapkamer boven in de kast legde. Zo vaak kwam ze niet boven en op die manier kon ze de verleiding wel weerstaan. Later vertelde zij mij dat haar bovenverdieping aan het einde van de chocolade voorraad nog nooit zo blinkend schoon was. Elke keer ging zij met een ander smoesje de trap op. Zo wijs en verstandig had ik ook kunnen zijn, en zo grandioos had dit plan bij mij ook kunnen mislukken.

Volgens mij heeft Hans nooit echt door gehad hoe lekker ik chocolade vindt of hij vond dat er al genoeg chocola op mijn billen zat, tenminste: hij verrast mij nog wel eens met een bos bloemen, nooit met een doos bonbons. En als ik eens een keer een doos bonbons kreeg van iemand, had Hans niet door hoe lekker ik dat vond. Het kan ook zijn dat hij ervoor koos dat feit te negeren en lekker alles zelf op te eten. Gemiste kans Hans: je had me wel heel erg kunnen paaien met een reep of doos bonbons. Vooral van die hele echte en lekkere van een patisserie. Maar nu is het te laat, ik eet natuurlijk geen chocola meer, alhoewel….

Nu wij op de gezonde toer zijn, kunnen we niet onbeperkt chocolade in huis hebben. Maar hoe ongezond ook, chocola is wel datgene dat Hans en ik het meeste missen. Sinds ik de boeken ben ingedoken om meer te weten te komen over eten, lees ik dat meerdere diëten het over chocola hebben. Michiel Montignac heeft het over een blokje chocola bij een glas rode wijn, de voedselzandloper heeft het over chocola en met name de hele pure chocola, en zo zijn er meer. Hoewel ik dit al wist vind ik het wederom interessant, dus ik zoek verder!

Ik duik het internet op en begin de geheimen van de chocola te ontrafelen. Niet moeilijk sinds je alles kunt vinden op internet, hoewel het niet altijd betrouwbaar is. Naar wat ik gelezen heb, zitten er een paar hele slimme mensen in de chocolade-industrie. Niet alleen daarin, maar ook in een groot gedeelte van de voedselindustrie. Natuurlijk zijn er vele manieren om ons te verleiden tot het eten van Chocolade of anders. De verpakking en marketing zijn vreselijk goed doordacht en we worden gemanipuleerd waar wij bij staan, maar ook het product zelf beïnvloed ons eetgedrag. Chocolade is dusdanig samengesteld dat je, indien gevoelig, vanzelf het idee hebt dat je meer wil. De invloed van de suiker is groot: Bij het eten van suiker, wil het lichaam meer suiker. Dat had ik zelf ook wel kunnen bedenken. Maar nu lees ik ook dat de combinatie van zout, zuur, zoet, hartig en de vijfde basissmaak umani er voor zorgen dat chocolade onweerstaanbaar is. Zie je het voor je: Ergens in een chocolade-lab zit een laborant in zichzelf te gniffelen: Zo, nog een extra korreltje zout, nog een grammetje zuur en verkopen zal deze reep chocolade! Hij blij: hij heeft ons beïnvloedt zonder dat wij dat wisten. Zijn baas blij: die verkoopt meer, en heeft dus meer geld.

En dan het toevoegen van bepaalde additieven, beter bekend als E-nummers. Door de EU goedgekeurd, maar of het altijd even goed is?? In bijvoorbeeld M&M’s zit E120. Dit zorgt voor de glans en is gemaakt van luizenbloed (goh, lekker!), maar zorgt er ook voor dat je eetlust opgewekt wordt en je de zak M&M’s helemaal leeg eet (en die zak chips, en die zak met snoep, en die….). En weer zie ik die wetenschapper voor mij: een kloddertje geel hier, een kloddertje roze daar. Mooi glanzend snoep en eten maar! Raar mannetje die laborant.

Ik vroeg mij af: “Waarom is chocolade nu wel gezond?” Dus ik zocht en ik vond een antwoord: Pure chocola (met meer dan 72% cacao) is blijkbaar al veel minder ongezond dan de melkchocola of die chocola met al die lekkere extra ingrediënten. Chocola, met meer dan 72% cacao – liever meer, bevat minder suiker in en het wekt minder eetlust op. Om pure chocola te maken hoeft de cacao minder verhit te worden en blijven er meer voedingsstoffen bewaard.

Toen ik eenmaal de hele pure chocola ging eten, at ik direct een heel stuk minder chocola. Ik begon met de Moser Roth chocola van de Aldi, de puurste vorm van pure chocolade die ik in de supermarkt kon vinden die niet al te duur is. Ik at zoals ik altijd chocola at, ik wende aan de smaak en vond het op den duur lekker. En na een paar dagen merkte ik dat ik beduidend veel minder van die repen at dan dat je zou doen met de melkchocola of andere repen met heerlijke ingrediënten.

Als het eten van chocolade in de puurste vorm die je kan vinden al zoveel minder invloed heeft op je lichaam, hoe zou het dan zitten met rauwe cacao? Internet verteld dat rauwe cacao heel gezond is en zelfs een superfood. Nu hou ik me ver van de huidige discussie over superfood. Maar dat rauwe cacao op zich niet verslavend of dikmakend is, daar kan ik mij wel in vinden, rauwe cacao is uiteindelijk gewoon een kruid net zoals kaneel en nootmuskaat waarmee je je eten kan bereiden. En ook nootmuskaat wordt ongezond als het teveel bewerkt wordt en daarna gegeten wordt met lepels suiker erbij.

Ik vond het ook prettig om op diverse websites de diverse voordelen van rauwe cacao te lezen. Rauwe Chocola, de voordelen op een rijtje:

  • Bevat vitamines, mineralen, vezels en essentiële vetzuren
  • Bevat nagenoeg geen cafeïne
  • Bevat magnesium
  • Bevat PEA (fenylethylamine)
  • Bevat ijzer, antioxidanten, chroom, anandamide, theobromine, mangaan, zink, koper, vitamine C, omega-6 vetzuren, trytofaan, serotonine, en nog veel meer

Klinkt goed hé! Een basis voor chocola die dus helemaal niet ongezond is! Jippie! Wij kunnen gewoon chocola eten! Hans die wil het liefst zijn M&M’s, marsen en snickers blijven eten, hij vindt de snickers gemaakt met rauwe cacao niet veel aan. Hij zegt er niet veel over, maar wanneer er drie weken lang eigengemaakte snickers in de vriezer liggen, zegt dat genoeg. Maar ik ben wel in voor wat experimenten. Ik heb al een aantal dingen gemaakt zoals snickers en een notenreep. Lekker hoor! En wat ik vooral leuk vind is dat ik ze op eet in plaats van op vreet.

De komende tijd ga ik dus experimenten met rauwe cacao. Ik heb al het een en ander geprobeerd. Je kan deze recepten vinden onder recepten-chocolalalaaa.

Meer weten? Google is je beste vriend! En daarnaast hieronder nog een aantal websites die ik interessant vond;

Montignac en chocola
http://www.montignaccen.nl/extra-info/chocolade/

Voedselzandloper en chocola:
http://www.voedselzandloper.com/1/category/chocolade/1.html

E120 volgens Wikipedia:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Karmijnzuur

Waarom chocola zo verslavend werkt:
http://www.vivonline.nl/waarom-werkt-chocola-zo-verslavend-deel-ii/

voordelen rauwe cacao:
http://jessevandervelde.com/de-onbekende-ongekende-voordelen-van-rauwe-cacao/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *