Daar zijn we weer

excuus

Ja ik weet het, ik heb jullie verwaarloosd. Wil je al mijn smoezen horen?? We zijn door de trampoline gezakt, de pony moest bevallen, mijn wekker was stuk en de brug stond open. Mijn band was lek, dus ik moest gaan lopen…. Och, laat ik eerlijk zijn: trampoline staat er nog (of weer, voor diegene die het verhaal van de trampoline kennen), de pony is een ruin en kan geen veulens krijgen, mijn wekker is al jaren stuk ik gebruik mijn telefoon, in de wijde omgeving is geen openstaande brug te bekennen, mijn band is niet lek alleen de remmen doen het niet meer zo goed en lopen gaat nog niet zo soepel op dit moment.

Ik vond het wel leuk om dit even op te schrijven want ik had een flash back naar die good old times: Vergelijkende smoezen stonden op een absentiebriefje die ik kreeg toen ik in een ver verleden op de mavo zat. Ik was toentertijd nogal vaak te laat en had vele diverse smoezen paraat. De docent was het zat en schreef een absentiebriefje voor mij die ik kon kopiëren en waarop ik vervolgens kon aanvinken wat van toepassing was. Jammer genoeg kwam datzelfde briefje later in de schoolkrant waardoor ik hem nooit heb kunnen gebruiken.

Mijn excuus voor nu is wat eenvoudiger: mijn laptop was in revisie. Ik kon niet anders dan jullie verwaarlozen, want een nieuwe blog plaatsen ging niet via de tablet. Het eten daarentegen heb ik de laatste weken niet verwaarloosd. We hebben veel en lekker gegeten. Ook veel nieuwe dingen uitgeprobeerd.

Ik noem:

Verse rode kool, volgens oud recept met laurierblad, kaneel, scheut rode wijn en de rest: wat een rode chaos liet dat achter en nog erger de conclusie: uit pot is lekkerder. Dus gauw op zoek naar een ander recept.

Pizza met een bodem van speltdeeg; goedgekeurd! En oh wat knap van mij dat ik ook dingen kan maken die uit de vriezer komen, aldus Gijs.

Spelt pannenkoeken; Extra grote stapel bakken zodat de kinderen de volgende ochtend met een koude pannenkoek ontbijten en een pannenkoek in de broodtrommel krijgen, hun voorkeur is pannenkoek met kaas en ham of met smeerkaas. En voor ons is het leuk om zo iets lekkers in de broodtrommel te doen. En voor moeders van jaloerse klasgenootjes. Het is net zo eenvoudig als gewone pannenkoeken, je moet alleen een ander pak meel pakken.

Pindakaaskoekjes 2.0, een recept uit de Libelle verbouwd. Ze waren binnen een paar dagen op. Goedgekeurd dus.

Amandelmeel pannenkoekjes; lekker met Jam! Vonden de meesten hier thuis.

Ontbijtkoek zonder zuivel en zonder suiker. Zoals het klinkt smaakte het ook. Buurmeisje vond het meer op een moddercake lijken. Zij had geluk, ze is allergisch voor noten en aangezien er amandelmeel inzat, hoefde ze niet te proeven.

Brownie versie 1; Omdat, vooral ik, de chocolade wel erg mis, ben ik op zoek naar de lekkerste brownie c.q. chocolade verwennerij. De brownie van vandaag smaakte nogal naar banaan. Ja inderdaad, een brownie die naar banaan smaakt. Moet je er maar geen banaan indoen… Volgende week Brownie versie 2. Zonder banaan! Maar met….

Morgenavond een bloemkoolquiche; ik ben benieuwd!

Voor aankomende week ga ik nog op zoek naar een recept voor pastinaak en Chinese kool. En dat heb ik te danken aan Marinka van Mijn Lijn Support. Marinka zei: “eet de groenten van het seizoen.” Nu ben ik nieuw op dat gebied en ga ik er voor het gemak even van uit dat dat wat nu vers in de winkel ligt ook groente van dit seizoen is. Heb ik even pech dat er juist nu pastinaak en Chinese kool in de winkel ligt. Gelukkig koop ik niet teveel groenten in één keer, en heb ik vergeten groenten zoals wilde wortels en zwarte wortels laten liggen.

Ik kan ondertussen stellen dat ik voorheen niet alleen eenzijdig en al te gemakkelijk kookte. Ik ben er ook nog eens achtergekomen dat ik nogal saai kookte. Gewoonweg groente in de pan gooien en koken met een stukje vlees en een aardappel erbij is nou niet bepaald creatief en nodigt op de lange duur ook niet uit tot smakelijk eten. Begrijp me niet verkeerd, af en toe is dit juist erg lekker. Hans vindt het zelfs elke dag lekker. Wat mij betreft is het met name lekker als je dit in een afwisselend menu meeneemt.

Maar hoe ik het ook wend of keer, geef Hans maar het oude vertrouwde kostje. Ik dacht hem van de week te matsen met verse rode kool met een Russische stoofpot erbij. Lang leve de olympische spelen waardoor er een Russische stoofpot in de Allerhande stond. Ik heb van dat gerecht enkel de bloem vervangen door roggebloem. De stoofpot was heerlijk. Ik ben elke keer weer blij verrast dat ik door de juiste kruiden toe te voegen een stoofpot heb die lekkerder is dan een stoofpot met kruiden uit een pakje. Koken is minder ingewikkeld dan ik dacht. En de rode kool, Luus en ik vonden het lekker vooral in combinatie met de stoofpot. De reacties van de rest laat ik achterwege. (Hans was blij met de stoofpot en minder te spreken over de rode kool).

Voor de komende week heb ik nog een uitdaging open staan. Luus is bijna jarig en wil graag op roze koeken trakteren. Wat ik daar nou weer mee moet. We hebben de koekafdeling de laatste maanden genegeerd, maar de roze koeken staan, samen met chocolade, boven in de ranglijst qua lekker. Maar ze staan qua gezond nou eenmaal niet bovenaan de lijst. Aan de ene kant ben ik geneigd te denken: “ach ze is jarig, en buitenshuis…”. Aan de andere kant heeft me de opmerking van een moeder van school zich ook genesteld: “het meeste wat mijn kinderen krijgen is gezond”. Ik ga van de week toch maar eens proefbakken. Misschien kan ik Luus paaien met amandel-kaneel cakejes met een roze topping. Zo niet, dan krijgt ze een heerlijk ongezonde verjaardag. En dan doen we er als kers op de taart ook nog een ouderwetse monchoutaart bij waar ze zich al maanden op verheugd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *