Patat en Chips

Toegeven: ik ben en blijf van de lekker en gemakkelijk. Gemakkelijk wordt minder op deze manier. Maar lekker gaat lukken! Zo was ik vorige week zondag zelf een chocolade reep aan het maken. Zo simpel en lekker: noten fijnmalen, cacao erbij en ahornsiroop. Ondertussen proeven en mixen maar, uurtje in de vriezer en je hebt lekkere chocolade truffels.

Het is weekend, en in het weekend hebben we vaak wat lekkers voor avondeten. Patat is daarbij favoriet natuurlijk! Dat vinden we allemaal lekker. Hans vroeg zich al eens af of patat nou echt zo ongezond was. Ik bedacht dat het ongezonde aspect met name in het frituurvet en de sauzen zat. Laatst al winkelend eens goed rondgekeken en warempel bij de Lidl hadden ze een frituurolie die behoorlijk basic zonder toevoegingen leek, voor een euro of 3! Niet duur en zag er goed uit. Navraag gedaan bij Bart Jan, want een kok moet daar natuurlijk meer zinnigs over kunnen zeggen. Ja, lijkt er goed uit te zien, onverzadigde vetten en geen toevoegingen. Frituurvet was geregeld!

Mayonaise en ketchup bleken ook niet al te moeilijk. Mayonaise van Markant: geen suiker en geen toevoegingen. Ketchup van Heinz, de bio versie zag er ook prima uit. Het smaakt ook nog eens prima.

(Bijna) laatste obstakel: patat! Een lief maar bijdehand neefje merkte laatst op hoe het toch kwam dat wij zakken patat kopen in de winkel terwijl wij midden tussen het (patat-)aardappelland wonen en de patatten bij wijze van spreken voor het oprapen hebben. Dezelfde opmerking gold voor het pak melk wat toevallig op tafel stond. Nu drinken wij meestal rauwe melk direct uit de tank, maar voor de volledigheid van neef´s opmerking was het grappig dat er eens een pak op tafel stond. Hoewel ik van het gemakkelijke ben, ben ik ook niet te beroerd om ergens uitgebreid over na te denken. En inderdaad, vreemd en eigenlijk moeten wij ons ook een beetje schamen dat wij voor de hand liggende zaken als patat-aardappelen niet gebruiken maar naar de winkel gaan om diezelfde aardappel maar dan bewerkt en in zak te kopen. Straks gaan mijn kinderen nog denken dat patat in de winkel wordt gemaakt, samen met de melk en de vla waarbij de winkel een lekker smaakje in de yoghurt doet……

Nog een paar verbeterpunten te gaan, maar het is al zaterdag, dus voorlopig doen we het er maar mee. Ik schil en snij de aardappelen samen met de kinderen. Gezellig hoor, en de vingers zitten er nog aan! We hebben een hele bak vol patatten voorbereidt en we bakken. Gek is dat, als het in een zak zit hou ik de baktijd aan die Aviko doorgeeft. Nu we zelf bakken werp ik af en toe een blik in de pan en haal de frieten eruit als we denken dat het goed is. Moeilijk ook: als ik ze eerder te kort of te lang in de pan liet zitten gaf ik gewoon Aviko of McCain de schuld. Nu moet ik zelf eerlijk toegeven dat het niet goed is gegaan.

We bakken en bakken, bakken vol met friet. En we eten en smikkelen… En er blijft veel over. Huh, dat is vreemd? Er wordt niet meer geschrokt en geschranst, het enige wat blijft is de neiging om de saus naar binnen te lepelen. Allemaal nog een snack erbij – jep, daar is 1 van de verbeterpunten – en klaar zijn we. Het bakken gaat langer maar we zijn veel eerder klaar met eten door dat we minder eten. De volgende ochtend merken we dat Pien geen last heeft van patat als avondeten. Dus we gaan met deze verwennerij de goede kant op.

Maar toen, wat zouden we eens gaan doen met de overgebleven geschilde aardappelen?? Chips maken natuurlijk! Een gedeelte gaat in de oven. Versie 1 mislukt: te dun gesneden en het is niet meer los te krijgen van het bakpapier. Snijden met de kaasschaaf lukt beter. Om knapperig te worden moet je de chips halverwege omdraaien en het moet goed afkoelen. Uit de frituur lukt ook wonderbaarlijk goed! Ook deze chips vult en na even heb je ook wel weer genoeg chips gehad.

En voor de volgende keer patat ga ik maar eens op zoek naar lekkere snacks en bedenk ik of we er groente bij gaan eten. Natuurlijk wordt het niet elke keer patat: Elke dag lekker is niet lekker! Maar het moet toch wel af en toe kunnen. En op deze manier voelt het niet meer als zeer foutief zondigen. En voor het gemak vergeet ik nog even het frituurvet. Daar is nog veel over te zeggen en te bedenken. Ik lees op het internet over kokosolie en zonnebloemolie. Ik lees ook over patat in de oven bakken. Jee, wat kan je veel lezen over patat. Ik denk dat we op dit moment genoeg stappen hebben gemaakt. Wij hebben patat! En zo is dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *