Pindakaaskoekjes

cijfer

ik: 8
Kinderen: 8, met ieders zijn eigen voorkeur basic, banaan of chocolade
Hans: 7

 

Van degene die het recept uitschreef en op het internet zetten:

Omdat de meeste koekjes vol suiker en boter zitten en we wel af en toe overvallen worden door een aanval van lekkere trek, was ik al heel lang op zoek naar een recept voor (relatief) gezonde koekjes waar bovendien mijn favoriete ingrediënt inzit: pindakaas!
Deze koekjes laten je bloedsuikerspiegel met rust doordat je ze met agavesiroop maakt in plaats van geraffineerde suiker en ook de witte bloem waar commerciële koekjes vaak mee gemaakt worden vervang je hier door spelt- of  volkorenbloem. Gebruik geen boter maar olijfolie en de beste pindakaas die je kunt vinden en voor je het weet heb je een heerlijke schaal schuldvrije koekjes op tafel staan!

Ingrediënten
250 gram volkoren speltbloem
1 theelepel baking soda
3/4 theelepel zeezout (fijne korrel)
285 gram pindakaas zonder toegevoegde suiker (met of zonder stukjes noot)
250 ml agavesiroop
80 ml extra vergine olijfolie
1 1/2 theelepel vanille extract
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden en doe het bloem, de baking soda en het zout in een kom. Pak een grotere kom en mix daar de pindakaas, de agave siroop, de olijfolie en het vanille extract in. Voeg daar het bloemmengsel uit de kleinere kom aan toe en mix het grof samen. Het mag nog een klein beetje stoffig blijven. Zet het vijf minuten aan de kant, roer het daarna nog 1 keer, niet teveel door en schep er met een eetlepel klodders deeg uit die je op een baktray met bakpapier laat vallen. Je kunt iedere deegklont daarna met een vork voorzichtig in de voor jou gewenste vorm duwen. Het deeg is vrij los, dus je kunt niet heel creatief te werk gaan. Wil je wat harder deeg dan kun je het nog een minuut of tien extra laten staan. Bak ze in 10-14 af, afhankelijk van de grootte van je koekjes.
Extra tip: als je de smaak van pindakaas iets te overheersend vindt, kun je aan je tweede ‘batch’ een geprakte banaan toevoegen. Dit maakt het iets lichter van smaak.

Deze eerste keer heb ik de helft van de koekjes gemaakt volgens origineel recept, 1/4 met banaan en 1/4 met chocoladestukjes (80% cacao).

De volgende keer ga ik het volgende uitproberen:
zoeten met dadels i.p.v. agavesiroop
kokos
noten
en…. de rest bedenken we nog een keer

Super eenvoudig om te maken. De kinderen kunnen er niet vanaf blijven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *