Wijzigingen op een rijtje

Vaak krijg ik de vraag: wat hebben jullie nou precies veranderd. Veel, bijna te veel om in een gesprekje op te noemen. Meestal kom ik niet verder dan de hoofdzaken. Hieronder een uitgebreidere opsomming.

Allereerst zijn wij begonnen met een paar goede gesprekken. Onder andere met Marinka van Mijn Lijn Support, geichtsconsulente die de kracht heeft om je met een paar opmerkingen en eenvoudige wijzigingen al op het juiste spoor te zetten. En met Bart Jan Faas, mijn broer en tevens freelance kok, left over kok, zzp culinair etc. etc. Beiden hebben zij een schat aan ervaringen en ik weet zeker dat ik zonder hen was gaan dwalen op het internet en wij nu nog op een tarvo broodje bij het ontbijt zaten te kauwen.

Op dit moment hebben wij relatief eenvoudige wijzigingen doorgevoerd voor het dagelijks leven. De kinderen hebben het bijna niet door. Ze vragen maar weinig om dat wat we niet meer in huis hebben. De ervaring leert: als jij een lege snoeptrommel laat zien, dan kijken ze wel verder om zich heen naar wat ze dan willen. Als er dan alleen maar fruit is, dan eten ze fruit…. En het snoep, dat hebben we nog maar af en toe in huis!

De aanpassingen tot nu toe doorgevoerd op een rijtje:

witmeel eruit >> geen witbrood, geen pannenkoeken (alternatief gezocht), geen witte bolletjes op zaterdag, geen diepvriespizza´s, geen afbakbroodjes op zondag, geen kaasstengels, geen soepstengels, geen koekjes

Maar wel: spelt en volkorenbrood, boekweitpannenkoekjes, speltcroissantjes, eigengemaakte spelt pizza’s, Eigengebakken cake en ontbijtkoek, af en toe zelf koekjes bakken, bananenkoekjes, spelt honeypops, spelt crusli en alles wat nog uit te proberen valt. NB: supermarkt voorziet steeds meer in deze producten. Maar wel: etiketten lezen.

Spelt… Ooit dachten en zeiden wij ´bleeeehhhh, Spelt`. Nu zien we dat het echt best lekker is.

Snelkook dingen eruit>> snelkookrijst, snelkook macaroni, spagetti, potten groente, pakjes en zakjes, blikken soep

Maar wel: speltpasta, zilvervliesrijst (die heel lang moet koken = even plannen), verse en gedroogde kruiden, rauwkorst, fruit, eigengemaakt soep> basis voor soep en pastasaus, verse groente (leren snijden: net als een locomotief met het mes heen en weer gaan)

Snoep en chips eruit>> Goodbey Haribo, Rang, Tum tummetjes, Engelse drop, M&M´s, grote heerlijke chocoladereep, Lay´s, Tuc, ontbijtkoek, nibits….

Maar wel: loly´s (natuurwinkel), eigen gemaakte chips, pure chocolade (+80%).  koekjes van de natuurwinkel. rijstewafels met smeerkaas, zelf koekjes bakken, laurierdrop. noten, zelf cake bakken, pannenkoeken in de broodtrommel, M&M´s boven in de kast voor Hans en stiekem ook iets voor Maaike, appel-kaneel en nog veel meer wat we nog gaan ontdekken.

Kunstmatige zoetstoffen eruit>> veelal in ranja, pakjes drinken en frisdrank. Verder in snoep, koek en gebak

Maar wel: ranja van Carvam Cevitam (zit suiker in, maar ik weet tenminste wat ik de kinderen geef), thee (gaat er nog niet echt in), melk en water (dat laatste moeten we nog even oefenen), Roosvicee 50/50, Optimel Puur, smoothies maken. In plaats van pakjes drinken neem ik een liter pak drinken en bekers mee naar de speeltuin. En dat scheelt dan ook weer in de portomonee.

Je leest, we zijn nog lang niet klaar met onze zoektocht. Ik kan wel zeggen dat het voor ons nu al heel veel resultaat heeft gebracht. Wij zien de humor wel in van alle proeverijtjes. Dat maakt het ook nog eens leuk voor de kinderen: een proeverij op zijn tijd. En het verbaast mij hoe lekker we veel dingen vinden. Zo lekker, dat er verwennerij genoeg is terwijl daar niet heel veel mis mee is. De stap is achteraf minder groot dan dat ik dacht, wel is het vertrouwen in vele producten die ik eerder kocht weg.. Dat betekend: etiketten lezen en nog een keer lezen. Maar daar wen je aan.

En het is interessant. Gaanderweg ontdekken wij dat eten, in deze tijd met al het aanbod van nu, een zeer interessante materie is waarin nog veel te ontdekken is en waar heel veel eer te behalen is. Er is nog heel veel te leren, nog heel veel te doen. We zijn het jaar nog niet rond: wat te doen met pasen met al die lekkere chocolade, wat te doen met de barbecues in de zomer, wat te doen in de vakantie met elke dag snel eten, wat te doen met  de lunch pakketjes, wat te doen met het ontbijt, wat te doen met de 10:00 uur snack op school, wat te doen met de traktaties van de kinderen, wat te doen met verjaardagen, wat te doen met de variatie in de tussendoortjes, wat te doen met……

De recepten die wij reeds uitgefiegulierd hebben, die staan onder recepten. Daar kan natuurlijk nog meer bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *